Mitt arbetssätt
Mitt arbetssätt
Vid vårt första samtal får du berätta vad som gjort att du söker kontakt och vad du vill ha ut av våra samtal.
Under behandlingen fokuserar vi i första hand på att lösa de problem som du har här-och-nu. Vi hjälps åt att hitta, testa och justera olika strategier så att du når ditt mål. Du har säkert egna resurser som också kan bli till god användning för att du ska nå ditt mål.
Om du har behov av att bearbeta uppväxt och/eller tidigare händelser i livet så är jag naturligtvis öppen för att vi hjälps åt med det.
Mitt mål är att du ska nå ditt mål och att våra samtal ska bidra till att du får en bättre livskvalité.
Avslutningen är lika viktig som inledningen, och då summerar vi vad som betytt mest för dig. Det brukar bli ett givande samtal som även ger god vägledning för hur du kan gå vidare utifrån dina nya erfarenheter.
Vid parterapi finns möjlighet att varva mellan gemensamma och individuella samtal.
Hur vet jag om psykoterapin kommer bli givande?
Många undrar hur man ska kunna veta i förväg om psykoterapin kommer att ge något eller inte. Att välja psykoterapeut kan vara svårt. Här är några tips.
Titeln ”Legitimerad Psykoterapeut” är en skyddad yrkestitel som innebär att psykoterapeuten godkänts av Socialstyrelsen för yrkesutövningen och dessutom står under överinseende av Socialstyrelsen. För att bli godkänd krävs högskoleutbildning och vidare omfattas psykoterapeuten av både tystnadsplikt, sekretess, dokumentations- och journalföringslagen.
Det kan vara bra för dig att känna till att psykoterapeuterna kan ha olika inriktningar. Någon kan ha specialiserat sig för viss sorters problematik och därmed ha mer erfarenheter av att arbeta med just den eller de problemen jämfört med annan psykoterapeut som kan ha en annan inriktning.
Vidare avgörs resultatet av samtalen av samarbetet mellan dig och psykoterapeuten. Det finns forskning som visar att god personkemi inte är någon garanti för ett gott samarbete. Ett gott samarbete uppstår då båda bidrar, var och en på sitt sätt, i syfte att tillsammans vinna över dina svårigheter.
Du kan bidra genom att redan inledningsvis tala om vad du vill ha ut av samtalet/samtalen. Då blir det också lättare för psykoterapeuten att förmedla det som du önskar. Ibland vet man inte vad man vill ha ut av terapin och det är okej. Då är ett tips att du berättar vad som bidragit till att du sökt hjälp, eller vad det är som gnager mest och värst.
En del klienter vill ha strategier för problematik som besvärar här och nu. Andra vill hellre förstå vad som hände i historien, och hur det som hände där och då fortfarande kan binda och hindra dig till att gå vidare i livet. Ibland kan man behöva arbeta i någon form av blandning dem emellan.
Du är med och styr och påverkar din psykoterapi genom att du talar om vad som är viktigt eller oviktigt för dig, och genom att du ställer dina frågor. Det är viktigt att psykoterapin sker i din takt, vilket dock förutsätter att du talar om vad som är din takt, dvs om du vill gå fortare eller långsammare framåt.
Ett tips är att du mellan varje samtal funderar över vad som hänt sedan sist, vad du tänkt/gjort, och viktigast av allt vad du vill ha med för punkter under nästa samtal.